Kringgesprekken
Kringgesprekken in de kleuterklas zijn heel belangrijk voor de taalvaardigheden van het kind. Je zorgt voor een krachtige leeromgeving waarbij de kinderen leren om taal correct te gebruiken wanneer ze moeten communiceren.
Je kan zelf als juf de kring begeleiden door hem meer inhoud te geven en interactiever te maken, wat zorgt voor een hogere betrokkenheid. Zo zullen de kinderen meer vragen stellen en dieper ingaan op bepaalde onderwerken waardoor ze op zoek gaan naar inhoud. Wij als leerkracht moeten als mediator optreden en hen taalondersteuning bieden. We moeten ze bij hun belevingswereld laten en tot bepaalde inzichten laten komen door gebruik te maken van wat de kleuters aanbieden.
Rekenen in de kring
De kinderen worden vaak geconfronteerd met problemen waarbij ze beroep moeten doen op tellen, meten en rekenen. Wanneer kinderen daar moeilijkheden mee hebben kunnen we door vrije teksten en praatrondes dit wegwerken. Bijvoorbeeld: Welk huisnummer heb jij ? Welke schoenmaat heb je? De kleuters met elkaar laten vergelijken.
Rekenen met materialen:
Je kan naargelang je thema de kinderen laten sorteren tussen de voorwerpen die zich in de klas bevinden. Je kan ze laten vergelijken van grootte, hoeveelheid, groepen laten maken, kijken wat het langste of kortste is, welke kleuren ze hebben en ze op kleur laten sorteren, enzovoort.
Levend rekenen:
Wie is de grootste van de klas? Wie heeft de langste haren? Welke schoenmaat is het grootste? Sorteren op haarkleur, haarlengte, op kledingstukken, enzovoort.
Voeldoos:
Je stopt verschillende materialen in de doos die de kleuters moeten voelen. De andere kleuters raden het voorwerp door de beschrijving die de kleuter geeft over het voorwerp.